חיפוש
Close this search box.

אני אופה משמע אני קיים

המדריך לבראוניז המושלם

היי, כאן אני, יש מישהו בקהל שלא אוהב בראוניז? יש אחד כזה? או אחת כזאת? אין מצב!

א-י-ן מישהו שלא אוהב בראוניז, זה לא משנה איפה נולדתם, או על איזה מטבח גדלתם – כשזה מגיע לתענוג של הקינוח האחרון במסעדה (או בבית) – העין כמעט תמיד תלך לבראוניז והפה יתחיל לרייר רק מהמחשבה על השוקולדיות הנפלאה הזו. אפשר להכין אותם כמו שהם, או פשוט להשתגע ולהכניס איזו תוספת שבא לכן ולכן מהמזווה – תעופו כיד הדמיון.

אנחנו מדברים כאן על עוגת שוקולד קלילה להכנס, שאפשר להכין בלי קשר לרמת ההבנה שלכם במטבח – בין אם אתם אנשי הטייק אווי שמעולם לא נתקלו במטבח, או אם אתם קונדיטורים שעובדים שנים בתחום. קערה אחת (או שתיים, במקסימום) שמערבבים בה הכל עם מטרפה (או כף), תבנית מרובעת משומנת, ויאללה לתנור!

רבות נאמר על הבראוניז – יש לו גרסאות שונות מכאן ועד הודו, חיפוש קליל בגוגל יעלה לכם 179,000 תוצאות ל"בראוניז", 33,700 תוצאות ל"בראוניז המושלם", אבל אם אתם רוצים לדעת את כל מה שצריך על הבראוניז – יש לכם תוצאה אחת והיא כאן, אצל מיסטר קאפקייק.

לדייקנים מאיתנו (שזה בסדר לגמרי להיות אחד כזה) – בראוניז בעברית נקראים "חומיות", מלשון "חום" כמו הצבע החום של הבראוניז (Brown = חום). אה-מה-מה, זה נשמע פחות סקסי כשאומרים את זה, אז ברשותכם – אמשיך לקרוא לזה בראוניז 


הבלונדיז, אגב, היא אותה הגרסא של הבראוניז, רק עם שוקולד לבן במקום מריר

אני אשבור מיתוס – אין (!) בראוניז מושלם שמתאים לכולם. בום. אמרתי את זה. ועכשיו אחרי שאתם מגיבים בבהלה עם פה פעור, אני אסביר לכם למה אני אומר את זה. הבראוניז המושלם הוא מאוד סובייקטיבי. חלק יגידו שהבראוניז המושלם הוא פאדג'י ודחוס, חלק יגידו שהבראוניז המושלם הוא דווקא יותר אוורירי ומזכיר עוגה במרקם שלו, חלק יעדיפו לשים אגוזי מלך בפנים וחלק אפילו יעדיפו להוסיף שברי שוקולד לתוך העוגה (אלוהים ,כמה קלוריות רק מלחשוב על זה, אני חושב שזה על גבול הפלילי). אז הבראוניז המושלם הוא הבראוניז המושלם עבורכם, ובמיוחד בשביל זה – בואו ננסה להבין איך עובדת השיטה מאחורי הבראוניז.

בואו נדבר רגע על המרכיבים

בכל מתכון בראוניז שתקחו יש חמישה מרכיבים עיקריים:

  • שוקולד – שהוא המרכיב הבסיסי שלנו. כאן הוא משמש לטעם (שזה ברור) אך גם משמש לנו כחלק מהשומן שאנחנו מוסיפים למתכון. השימוש בשוקולד משתנה בין אבקת קקאו, שוקולד מטומפרר, שוקולד קנוי…האפשרויות לא נגמרות.
  • סוכר – בשביל המתיקות ,הפריכות וגם קצת בשביל הצבע. ההבדל כאן בין סוכר לבן לסוכר חום הוא שסוכר חום יתן לכם מרקם לעיס יותר (כמו עוגיית שוקולד צ'יפס שרק יצאה מהתנור), וסוכר לבן, מנגד, יתן לכם מרקם פריך ושביר יותר לבראוניז שתכינו.
  • חמאה – שהיא השומן העיקרי (אך לא היחיד, כמו שהזכרנו) שיש לנו במתכון. כמובן שניתן להשתמש במחמאה לטובת כשרות, אך ניתן להחליף גם בשמן ביחס של 80 אחוז (כלומר אם יש לנו 100 גרם חמאה, נשקול 80 גרם שמן ונכניס למתכון)
  • קמח – שיקשור את הכל, וגם קשור למרקם העוגה (בהמשך נסביר עליו). 
  • ביצים – המרכיב האחרון שקושר לנו את כל החומרים יחד, וגם מתפקד כחלק מהשומן שאנחנו מכניסים למתכון

בראוניז טבעוניים, אגב, מורכבים מאותם הדברים (כמעט) רק שהחמאה מוחלפת בד"כ בשמן רגיל או שמן קוקוס (או רוב השמנים האחרים הנמכרים בשוק הישראלי), והביצים מוחלפות ברסק תפוחי עץ ביחס של 60 גרם רסק על כל ביצה אחת, או מעדן אלפרו וניל (שמכיל חלבונים שקושרים את הכל בדומה לחלבונים בביצים) או כל תחליף טבעוני אחר. בחלק מהמתכונים אפילו משמיטים לגמרי את הביצים, וזה עדיין טעים להפליא

ואיך יצא המרקם של הבראוניז?

בכל מקרה – חזרנו למרכיבים! זוכרים שאמרתי שהבראוניז המושלם תלוי במרקם שאתם רוצים אותו? אז כל הרעיון הוא לקחת את חמשת המרכיבים הבסיסיים שמניתי מקודם – ולשחק עם הכמויות שלהם, כשההשפעה העיקרית תבוא מכיוון שני מקומות – כמות הקמח שאנחנו מכניסים למתכון וכמות השומן (שוקולד+חמאה)

בשביל בראוניז דחוסים, במרקם פאדג'י, תצטרכו יותר שומן (שוקולד + חמאה) ופחות קמח

מה שאומר, שאם אתם אוהבים את הבראוניז שלכם במרקם עוגה ואווריריים יותר – תשתמשו ביותר קמח ותפחיתו את כמות השומן במתכון.

אחרי שהחלטתם על המרקם – הגיע הזמן להוסיף את התוספות האהובות עליכם. בזכות המרכיבים שלו, בראוניז יכול ללכת כמעט עם כל תוספת שאתם יכולים לחשוב עליה – אגוזי מלך, בננה, שוקולד, גבינה, צימוקים, גזר, קינמון, קשיו, פירות יער, תחשבו על הדברים שאתם הכי אוהבים לאכול, ערבבו אותם בבלילת הבראוניז רגע לפני שאתם מכניסים אותה לתנור, והנה לכם תוספת מושלמת. אם החלטתם לעשות בלונדיז, ההמלצה שלי היא ללכת על תוספת פירות יער, שיבלטו בצבע מול הבהירות של העוגה. ככה תשיגו אפקט wow בקלות.

טוב יאללה, בואו נתחיל לאפות!

וכעת, כשהבנו את הבסיס – בואו נגש למתכונים. 

מחכים לכם כאן שני מתכונים, בשני מרקמים שונים (דחוס יותר ואוורירי יותר), שתוכלו לבחור מה אתם יותר אוהבים. או להכין את שניהם. ואז לאכול את שניהם. ואז להכין עוד ולקרוא לי ונאכל ביחד 

גודל התבנית

20*20 ס"מ

זמן הכנה

30-60 דק

קושי

קליל

טבעוני

(ייאי!)

אז מה צריך?

למרקם פאדג':

  • 200 גרם שוקולד מריר
  • 120  גרם חמאה
  • 150 גרם סוכר (כוס וחצי)
  • 3 ביצים
  • 80 גרם קמח (חצי כוס פלוס כף)
  • מעט מלח

או למרקם עוגה אוורירי:

  • 120 גרם שוקולד מריר
  • 60  גרם חמאה
  • 150 גרם סוכר (כוס וחצי)
  • 3 ביצים
  • 210 גרם קמח (כוס וחצי)
  • מעט מלח

וקדימה למטבח!

דרך ההכנה זהה לשני המרקמים

  1. מחממים תנור ל180 מעלות
  2. ממיסים יחד את השוקולד והחמאה על בן מארי או בפולסים במיקרו בתוך קערה חסינת חום. מערבבים היטב
  3. לאחר שכל השוקולד נמס, מוסיפים את הסובר ומערבבים בעזרת מטרפה עד שכל הסוכר נמס בשוקולד החם.
  4. מוסיפים את הביצים אחת-אחת, מערבבים היטב להטמעה כל ביצה לפני שמוסיפים את הבאה
  5. מוסיפים לקערה את הקמח והמלח, ומקפלים בעדינות פנימה בעזרת לקקן או כף
  6. לסיום – במידה ויש לכם תוספות שאתם מעוניינים להכניס לתוך הבלילה – עכשיו זה הזמן. כל התוספות הטעימות שדיברנו עליהן מקודם ייכנסו למתכון כשכבר רוב הקמח הוטמע בתוך הבלילה של הבראוניז.
  7. מעבירים לתבנית מרובעת משומנת היטב בגודל 20*20 ואופים 30 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא נקי
  8. מצננים את הבראוניז, חותכים לריבועים ומגישים! בתיאבון

שתפו את המתכון